Wednesday, October 17, 2012

Ketidakpuasan Hati (@_@)

Assalammualaikum dan Ola pembaca sekalian!!

tetiba nak merepek pasal ketidakpuasan hati.. okay la.. citer dah lama.. tapi bila teringat macam sedikit terkilan.. ooh tidak sama sekali, cheq xde la marah.. kecewa aje.. muhahaha..sejak berkenalan dengan Facebook ni, *sebelum ni ada Friendster ye kengkawan*, cheq memang suka online shopping.. ada satu time tu, cheq suka sangat beli baju style korean2 jual kat FB tu ha.. bila mood tu dah kurang, cheq beralih plak online homemade food.. dari kek murah ke cake mahal fondant, dari cupcakes simple2 ke cupcakes fondant, ke macaroon, ke pavlova.. kome cakap apa, cheq try semua.. ngeh3..

kira dalam email cheq, banyak la list contacts yang provide kemudahan tu.. okay, im not bias.. first time deal dengan akak2, klau xsedap atau tidak memuaskan hati, cheq memang xmarah atau kecewa sebab urusan jual beli alam maya ni, dengan xde food testing memang sangat la berisiko.. so, bila first time cuba, dan sedap menepati citarasa, cheq akan remain as loyal customer.. makanya, ada la yang cheq reject or stop order after first trial, ada yang cheq remain order sampai sekarang..

masalahnya timbul bila pada suatu hari, cheq nak order la cupcakes fondant and macaroon special untuk mereka yang datang dari jauh.. unuk cupcakes slalunya cheq order dekat akak sorang ni kat Klang, service dia sangat bagus, and cupcakes dia sangat sedap.. kebetulan akak tu baru delivered baby yang comel, maka dia xboleh accept order.. cheq dah kecewa gaban sebab memang aim nak cupcakes dia aje.. huhu.. so cheq try la akak sorang ni plak, akak ni wat cake fondant sangat la sedap ahhaiiii.. servis dia pon bagus and la friendly.. aiyayaya.. akak tu boleh terima order tapi kena amik malam sebelum hari yang dirancangkan sebab dia keje.. maka, kecewa lagi.. 

makanya, pilihan terakhir, cheq try order kat akak sorang ni.. selalunya cheq order untuk macaroon aje.. xpernah cuba untuk cupcakes lagi, kira ni first time la.. so dah alang2, order ler sekali macaroon.. order berjaya, bayaran dah bank in.. anda kena faham ye, bila dah bank-in, ini bermakna, kita setuju ddengan harga yang telah ditetapkan, sebarang penambahan/pengurangan kos akan diberitahu sebelum bank-in, maksudnya semasa order itu sendiri.. 

maka bila time hari pi amik, cheq pi la amik dengan semangat berkobar2 macam Kelantan lawan Selangor, di mana Selangor kalah.. hahaha.. tengah2 amik tu, orang gaji dia kata tambah RM 10.. cheq macam "seriously" cheq xkisah nak tambah RM100 sekali pon, tapi akak tu xde plak mengatakan ada sebarang penambahan kos.. paling tidak bagitau awal, cheq leh prepared duit.. naseb bek cheq ada cash, klau xde camno?! nampak? aihhh, tu satu.. okay fine.. cheq bayar.. malas nak tengok muka orang gaji dia yang pandang cheq macam xde duit.. fine la, fine!!

dengan semangat wajanya, cheq tengok cupcakes itu.. like whattttttt!! sangatla simple, tidak berpadanan dengn harga.. kecewa tapi pendamkan saje.. nak berjumpa dengan mereka yang jauh.. kena gumbira.. dah jumpa, suruh diaorg makan.. pergh SURUH ko.. macam memaksa plak.. muhahaha.. xde tokmanninah langsung.. 

kitaorang pon pakat2 la makan sama2.. oohh cheq yang belikan, cheq juga la yang excited nak makan.. first bite ni!! i emphasize first bite okay!! rasa colouring!! RASA COLOURING!!!! korang paham x biler makan sesuatu dan rasanya seperti dye makanan!! itu yang kitaorang rasa.. kecewa?! no im not frust! im embarrassing!! that cupcakes suppose to be a welcoming gift, welcoming food!! not welcoming DYE foood!! 

tapi memandangkan mereka yang datang dari jauh datang dari keluarga yang ada tokmaninah, diaorang relax aje, buang fondant and ngam.. cheq pon terpaksa wat macam tu.. untuk pengetahuan sekalian fondant boleh dimakan ye.. EDIBLE!! but with that cupcakes, we cant even bite it!! ok, fine, cheq tenang2.. dalam hati rasa nak nangis..

kitaorang pergi pulak makan yang macaroon, order kat akak yang sama.. sebelum2 ni pon pernah order, banyak kali, macaroon dia maintain sedap, filling banyak, puas hati.. kali ni, TIDAKKKKK!!! WHY!!! macaroons dia sangat kecik!! filling dia seciput!! xrasa langsung!! dah la mereka yang jauh tu suka macaroon, favourite dia.. cheq tengok isi macaroon tu, cheq nak nangis tau x!!!!

cheq tau la akak tu dah sangat berjaya, sangat famous dengan product dia, tapi xkan macam tu sekali hasil dia jual kat cheq.. cheq bayar ok!!! xde deposit pon.. full payment okay!! i never said anything about the price.. i accept it because i know its homemade, its suppose to be special, different, extra.. kenape xjaga kualiti product.. kenapaaaaaaa?!!!!!!! huhuhu.. xputuus2 cheq mintak maaf kat mereka sebab makanan yang diberi sangat la xmemuaskan.. huhu.. embarrassing and kecewa gilerrrr fellas!!

maka, sejak hari tu, cheq dah blacklist nama akak tu.. kena cari akak len yang pandai wat macaroon.. nak beli kat Empire 1 biji RM3 memang harapan tinggal harapan la.. muhahaha..

cheq bercerita ni bukan nak menjatuhkan mana2 perniagaan sesiapa.. ini pengalaman cheq dan cheq berharp sangat2 mereka2 yang buat jualan homemade ni, TOLONG LA!! TOLONG LA JAGA KUALITI PRODUK ANDA!!!!! ye, anda hanya menjalankan perniagaan kecil-kecilan di rumah, xperlu kisah dengan kualiti, tapi kami sebagai pembeli yang mengeluarkan duit, ada juga hak untuk melihat hasil produk yang cantik.. bukan beli dengan nilai RM10!! hello, tidak okay!! nilai produk yang anda letak lebih mahal, maka berpada2 la dengan harga dan kualitinya!! tapi xpe, anda xperlu risau, pembeli jugak bijak ye.. sekali terkena, xkan pisang berbuah dua kali.. :)   makanya BERNIAGALA DENGAN IKHLAS DAN MEMBELI LA DENGAN IKHLAS.. :)  cheq anggap apa yang berlaku hari tu adalah tiada rezeki untuk cheq and mereka untuk menghayati makanan yang sedap..  cobaaannnnn.. 

sampai di sini sahaja
terima kasih kerana sudi membaca..



scribble note: ameekk ko bahasa melayu aku.. camne dapat A1 time SPM pon cheq xtau.. muhahahha

3 comments:

  1. hishh...apalah penjual tu. agak2 lah nak ambil untung. biar food tu comes with quality. maybe ramai yg order kat dia kot. tu yg dia buat cincai je sbb byg yg kena buat

    kalau zie pun...sure zie rasa tak puas hati dan kecewa gak

    ReplyDelete