Thursday, August 25, 2011

Nak Melawa Jugakla.. :)

Hey there.. assalammualaikum.. apo kabor? :) lagi beberapa hari aje kita nak raya kan.. i suka!! :) baju raya, kuih raya semua siap dah ke cik adik cik kak cik sekalian? bguih ler kalau dah siap.. ngeh3.. *entry bahasa melayu, kepala jam sikit*

sebenarnya kan, nak citer sikit.. atien start pakai tudung darjah 5.. *teruknya* itupon sebab dah promised with my brother, kalau darjah 5 naik balik kelas pertama and jadi pengawas, kena pakai tudung.. *brothers bukan parents tau* so from 11 years old till now, im wearing tudung..

tapi kan ada gak la terdetik perasaan nakal nak free hair macam bebudak len.. tengok diaorang yang rebonding, highlight colour, pakai headband yang comel2, klip2 yang vogue, teringin plak.. tapi biler dah pakai tudung, kengkadang xbiasa plak xpakai.. rasa macam len..

biler kuar rumah pakai tudung.. dalam rumah, mula la pkai headband, klip.. pernah la merasa wat highlight, pas mintak izin mummy.. ngeh3.. pernah la merasa rebonding.. walaupon xdapat nak tunjuk kat orang len, tapi at least kita wat, kita nampak, we feel good.. seronok gak.. tapi pastu xmau la wat..

you know sometime, we just want to try, to feel how its like..pastu xde dah la.. tengok yang lain pakai contact lens, teringin gak.. so merasa la gak.. mula2 dengan colourless pastu amik colour plak.. start pkai biler masok lepas matrik.. zaman sekolah dengan matrik budak berhingus lagi, xtau apa2.. ececeh.. first pakai colour grey, pastu warna biru gelap..

kalau bab tudung, atien xbese pakai yang design2 lelawa macam Ariani ke, Fareeda ke.. lebih suka pakai tudung bawal je.. bukan xde, beli la gak sehelai dua, tapi still dalam plastik.. hahaha.. mummy paksa beli kata "tu kan trend sekarang, pakai la sekali sekala" tapi xbermakna yang pakai tudung vogeu2 tu xlawa, lawa gak.. tapi atien je yang xbiasa pakai.. :)

bertepatan dengan tajuk di atas *pergh skema!* nak melawa juga di hari raya mulia nanti.. atin baru je beli colourless lens tadi.. dah lama xpakai yang colourless.. yang ada sekarang, colour lens warna biru.. tapi xselalu pakai time pi klas, kang kata mencapap sangat kan.. lagipon, biler pakai lens tu, mata rasa macam kering sangat.. sangat xselesa.. xtau la sebab brand dia ke, atau memang jenis dia ke.. yang ni first time beli yang dari korea, yang murah2 tu rm39 something2.. kira sangat serik la nak beli dah.. sanggup beli yang mahal dari mata pedih.. huhu..

so, atien beli la yang colourless supply for 1 year.. giler tamak.. sebenarnya lens tu last for 2 months.. but since both my eyes have different power, so kena pakai len power for different eyes.. satu kotak ada 6 lens, beli 2 kotak sebab 2 different power.. ingat nak beli yang colour sekali untuk pakai raya, tapi dengan 2 kotak different power, budget sudah lari.. huhu..

lagipon baru wat rambut semalam.. pon harga sedap gak.. kalau nak ikotkan kemahuan, memang kempis la wallet.. maka dengan rasionalnya, xjadi beli colour lens.. muhahaha.. cakap pasal rambut, atin potong rambut baru!! hahaha.. i suka nyah! banyak orang cakap sayang sebab rambut atin panjang.. but then siyesly, im a bit buzy for next 2 months, nak bega2 rambut ni sangat la xrajin.. lagipon rambut still akan panjang kan? kan? ngeh3..

potong rambut paras leher, pastu potong rambut depan macam amoi2 selalu wat.. ingat nak layer tapi pak cik stylist tu kata way something new, so ok la.. lagipon atin memang dah biasa salon and pak cik tu, so go on je la.. ngeh3..
*ooh panjangnya entry ni, biler nak habis*

sikit je lagi ye kengkawan.. lepas beli lens, pergi la menyinggah ke kedai aksesori, nak beli headband and klip.. since atin pakai tudung, emmang xdapek ler nak try cekak tu ok ke x.. balik2 umah, try.. alor!! cekak macam besar sikit..bergerak2 pastu jatuh.. leh pakai klips je.. huhu.. it so unbearable!!!!

SO SESAPA NAK CEKAK, SILA PM ATIEN!! CEKAK TU SANGAT BARU!! *xsampai 2 jam pon-huhuuhu* HARGA DIA RM5, ATIEN JUAL HALF-PRICE JE!! warna dia stripe hitam putih, ada riben, tapi xbesar la.. medium size.. veru cute.. :)

thats all for now.. thankz for reading..

till then..

Thursday, August 18, 2011

MANA MAK?

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


credit to NURFARAHHIN MAHAT..


alhamdulilah selama 22 tahun hidup, bila daddy tanya, along anic tanya, masih lagi mampu menjawab mana mummy saya.. xpernah lagi xangkat call mummy daddy.. even dalam klas, angkat gak cakap ada klas.. *tapi along anic sayang memang ada la* hahaha.. tapi hidup ni masih jauh, moga2 xkan berlaku seperti di atas..

sama2 kita wat peringatan dan pedoman.. :)

till then..

thank you for reading.. :)



Friday, August 12, 2011

LOVE FOOD!! ENJOY THE FOOD!!


HALUUU readers!! and a very good day!! im currently doing multitasking.. ececeh.. from the early morning, i started searching my literature for my research project, a little bit touch and go of my 1000 pcs puzzles, organize my messy study desk as well as settle all the chores.. *yela sangat semua chores* hahaha.. and not to forget, a little bit exploring my hp.. actually not the new one, it belongs to my first brother and since he buy the new samsung slim s2, he gave me his still brand-new hp.. so, yeah, thats all for my morning stuff..

CUT THE CRAP!!! like the title mention, i love and enjoyed food.. if you guys love to explore new restaurants, please do CONTACT me.. im willing to go.. hahaha.. *of course with someone that i know la* xkan nak kuar dengan strangers plak.. hohoho..

let the pictures do the briefing a bit yar:

*please forgive me for not organize the pics properly*-so called pemalas!




this is my niece at the age of 3 months.. i decided to buy a custom made cake for her, despite she cannot eat it.. hahaha..


close view..


me at TGI FRIDAY.. really awesome!! with my friend, and yes she loved food too.. :)


close view.. i dont remember the name.. dah lama dah.. and yes, it damn delicious!!



at Monrod restaurant.. i forgot to snap the main meal.. this one is something call chocolate something2.. terbaek!! rasa coklat dia tu.. ngeh3..

the Cupcake Chic at Sunway Pyramid.. im sure you guys know..


these are the cupcakes.. very big, berbaloi dengan harga dia yangbig jugak!! hahaha

custom made chocolate moist cake.. i ordered because tetiba rasa terliur nak makan.. but since my mum already bough the mixer and the big oven, ill do it myself.. jimat!!


slice of sweet Pavlova



close view.. its damn sweet.. but delicious.. inside got slices of mango, peach and starwberry.. its soft.. kira sape xsuka kunyah makanan, boleh la makan benda ni pastu terus telan..



MACAROONS!!! im crazy with this french cookies.. i did order once for my senior's farewell night.. from my experience, its better to keep in the fridge for 1-2 hours before you eat it.. sebabnya, bila letak dalam fridge dulu, dia dah keras cket, bila ngap, xrasa manis sangat (xmanis sangat compare pavlova) and the filling pon sedap je..

woha!! all about food!! nice ha? i order for the second time with the same sister.. she have good customer service.. and the price so-so ok la.. apatah lagi tengah promosi Hari Raya, lagi la i shopping macaroon u!! hahaha..

thats all for now.. thankz for reading..
till then..


p/s= please ignore my rusty broken English.. read it if u like, leave it if you dont.. HAPPY DAY!!

Wednesday, August 10, 2011

Hospital, Holidays and Ramadhan.. ooh no!!, Sem 7 already!!

HALU2 my beloved readers!!! im back!! *slapping my face* yes2.. i been away for almost a month.. miss me already ha? ngeh3.. anyway, HAPPY RAMADHAN to all the muslims around the world.. ececeh.. to non-muslim, you guys are also welcome to try fasting, even only for one day.. :) i asked my Chinese friend to try fasting for one day, and she can make it until 4 pm.. she's good for the first trial.. :)

anyway, back to the story.. this entry will be pretty long to cover for a month.. ngeh3.. as i mentioned from my previous entry, im doing hospital attachment for my pharmacy practice IV at HTAR, Klang for 3 weeks.. in these 3 weeks, my friends and i been exposed with several of pharmacy departments such as outpatient, mtac, inpatient, store, clinical support like tdm, tpn, cdr, and manufacturing.as well as dis.. basically, we had to observe all the works there, exposed with the protocol, standard operating procedure, worksheets, formulation, raw material, etc.. we were not involved with the production since we were not under clinical attachment..

this is the summary that i can conclude from my experience:

outpatient = the most busiest department ever especially on Monday and Thursday, where there are appointments with the specialist.. the counter started around 7.30 am and end around 4.30-5.00pm.. usually all the pharmacists and assistant pharmacists will rotate their lunch call to ensure a continuous process of screening, labeling, filling and dispensing.. lunch call means that person will work at the lunch time (1-2pm) and will have their lunch at 2-3pm.. some cases they can do lunch call and continue working till 4pm and can punch out early, but very rare la.. every prescription must do less than 5 minutes.. imagine how hard we need to check the prescription, find the drugs, count the pill/tablets need to be supply, etc.. they all work like machine!!

mtac = is medication therapy adherence clinic is a clinic for referral patients to do their follow up, usually organized by the pharmacist.. for example, mtac warfarin, so basically the patients are on the warfarin medication and need a close monitoring as warfarin is narrow therapeutic drug.. overdose of warfarin will lead to internal bleeding and lead other complication.. you guys can Google more if want to know details.. :) pharmacist will monitor and will consult the physician what are the option available.. other mtac available are also mtac dialysis, pain management, respiratory, epilepsy, etc.. however, only the referral patients or recommended by the physician will be involved.. mtac is varies depends to the hospital's availability..

inpatient = this department has a wide scope of works.. from the supply of dangerous drugs or other medication to the wards and up to counseling.. they have the scheduled when and what to supply.. for instance, lotion, cream, etc will supply on Monday as a floor stock.. for iv drips, etc will supply on thursday.. (if im not mistaken) apart of that, pharmacists have to supply the medication to the patients individually by unit of dose or daily basis with the aid of assistant pharmacist..

imagine with one trolley represent one ward with 40 beds, pharmacist need to checked the correct patient's name at the correct bed number with the correct medication before the second dose or 12 noon.. for ward supply, they will cover the ground floor, first and second floor and for satellite pharmacy 7 and 8 will cover the rest of floors..

for dangerous drugs like morphine, cocaine, etc, they have specific room to kept them with locked cabinet and strict documentation and protocols only pharmacists can handle all the stuff.. for instance, if the accidental and emergency (A&E) wants morphine syrup, pharmacist will record and prepared how much they want.. but of course with limit amount, so on and so on..

apart of that, we also have to do counseling or bedside dispensing.. we need to teach and demonstrate the patients how to use the inhaler (so many types of inhaler we need to know), the insulin pen, etc.. there are also procedures to do beside dispensing.. not simply give the drug and chow okey.. bedside dispensing is where pharmacist will dispense the medication in the ward before the patient discharge.. so easy for the patient because he/she will straight pay the bill instead went to pharmacy to collect the medication..

dis = or drug information service is a place where to get the drugs information.. the caller can be physician, sister, even pharmacist as well as public will ask inquires or report any adverse reaction.. so pharmacist job is to search and inform the information with limited time at least 10 minutes for urgent case.. apart of that, he or she must update the medication chart that been used in mtac as well as in the wards, update the pharmacy bulletin, do the statistic, etc..

tpn = or total parenteral nutrition is part of clinical support.. keje xsusah tapi sangat CEREWET! i mean it!! gee.. why? because to prepare the solution, you have to enter the clean room, have a proper aseptic technique in terms of clothes, materials, equipments, etc.. if you skip one step, congratulation, you killed the patients.. choy3!! the calculation for formulation is tough, i almost cried doing that stuff..

tdm = or therapeutic drug monitoring is basically to monitor narrow therapeutic drugs like warfarin, theophylline, gentamycin, etc.. most of these drugs will lead to renal failure and other complication if not been well-monitored.. some of drugs like acetaminophen been monitored for the case of poisoning.. actually the term of poisoning of acetaminophen is more to suicidal attempt, sort oF..

cdr = or cytotoxic drug reconstitution is involved handling the cytotoxic or cancer drugs.. and yes, its dangerous!! yang ni LAGI CEREWET dari tpn.. everything must be double.. double mask, double clothes, double gloves, everything la!! for personnel's safety.. :) pharmacists will rotate every 6 months in these departments.. bak kata orang, nak prepare ubat untuk patient, alih2 diri sendiri low white blood cells, means affected..

manufacturing = involved in pre-packing the tablets, lotion, cream, etc.. as well as prepare the bulk material for storage.. 2 days in this section, nothing much i can observe since most of the preparation already done..

store = this is where all the bulk raw material been ordered, delivered and stored before been issued out for the ward supply.. ada bahagian store ubat-ubatan dan store alatan.. ubatan means all the drugs involved and for alatan means like syringe, bandage, etc.. this section is more to paperwork and technical.. which is boring.. hahahaha.. *joking*

orite!! thats all for my attachment's experience.. 3 weeks went to hospital, and 1 week of holiday.. yup, thats all i got.. thankz!! hahaha.. our school of pharmacy have only long sem like IPTA except we start early a month, August and end same with the IPTA.. so yup, less than 3 months holidays and if we got another attachment like industrial attachments for this sem 7, we dont have the holidays.. ooh thank you!! im so happy!! *der!!*

*dushh!!*cut the crap!! my 1 week holiday which im totally forgot its during Ramadhan time.. baru je ingat nak menghabiskan duit mummy and daddy makan2 kat monrod, black canyon, steak house, semua tinggal harapan.. hahaha.. anyway, i still have the blast holidays..

for the weekends, my family and i went to cameron highland.. ada jemputan berbuka pose disana, petang jumaat.. sabtu ahad makan sendiri.. hahaha.. apa lagi, melepak la kat Heritage Hotel.. mekasih!! i suka!! for sahur, they give home-made chicken burgers, serius memang tebal and sedap, siap ada hirisan carrot lagi dalam isi tu and sandwich.. l

ike my daddy said, benda2 simple macam ni klau kat hotel, semua sedap.. geee.. for our bukak pose, we prefer ordered from room service.. dapat2 makanan still panas compare beli bazar, dah sejuk sampai hotel.. muhahaha.. and of course a small shopping.. small la sangat, penuh bonet myvi dbuatnya.. geee.. since its not school holiday season, less tourist there, so basically all the stuff there sold with very3 cheap price.. apa lagi, borong strawberry, jagung, macam2 jenis sayur.. i got new bag, thankz mummy.. my mum bought new shawl for herself and for my bro's girlfriend.. so yeah, you guys should go there when its not school holiday season.. geee.. :)

end of my holidays.. start new sem.. get the result.. thank God i pass.. i really scared with ICP paper.. its the toughest paper ever.. done with registration.. sem 7, ill start with drugs abuse, clinical pharmacy 1, research project 1 veterinary, cocu.. 5 papers but only 3 exams to go through..*tetiba suka suki plak*

for clinical pharm 1, only got 2 options either Hosp Sg Buloh or HTAR.. so i choose Sg Buloh with my friend.. it doesnt matter which one you go because for clinical pharm 2, we will exchange the hosp, ill go HTAR.. so its still the same, experience both hosp.. for research project, ayoo already garu kepala.. im still dont know what i wanna do.. just brief discuss with my friend, both of us prefer disease/clinical but of course different disease.. im really worried regarding the lecturer's selection..

orite!! done!! pretty long ha? i told you already.. ngeh.. thats all for now then.. thank you for reading.. :)


t
ill then..

foot note: will blog walking for those who leaved the link.. sorry for the delay and thankz for visiting my dusty blog.. :)

#4: VACATIONS CONTINUES!!

Assalammualaikum and Hei folks!!! What a rough week I had to go through last week. Short of staffs, endless patients and what a bet...