Tuesday, October 30, 2012

AidilAdha 2012

Assalammualaikum and Yello people!!

another rambling day.. till i get my posting letter.. muhahaha.. since this is my first time of celebrating AidilAdha without any classes, labs, exams, etc after 4 years, the feeling is AWESOME!! hahaha.. *facepalm*  balik kampung agak awal.. :) bangga giler rasa, leh lepaking lama kat kampung..  oh well people, please dont envy.. this will be my first and last of holidaymoon.. once i got my posting, its like heaven to get an off-day during festival time which im not intend to cross my fingers to get one.. hahaha.. i know the reality once i worked..

anyway, since kitaorang balik awal, kononya, xsabar nak tengok progress our next phase.. konon la.. muhahaha.. alhamdulilah, a house dedicated for my late grandpere completed before Aidilfitri.. current phase to do the Berlin wall and its 90% completed.. feel more secure with tembok Berlin there.. our kampung nowadays is sooo advanced.. dulu2 xde citer kes2 curi, pecah masok.. now, its totally opposite.. next stage is to setup the storage/wet kitchen for my grandmother.. well, actually its more for us, her grandchildren.. muhahaha.. since we loved her cooking and we love doing bbq, mummy and daddy decide to setup another wet kitchen beside the dry one.. ohh yes, my mummy's brilliant idea to have kayu chengal as our front gate will probably will come true.. and i will cross my fingers on that.. :)

nothing much besides that.. except went to our cik long's house at New Castle, spend few times with hensem 2-years-Mateen, and kak Nani's twins and new baby boy.. oh yes, amani was there too.. :) so 2 cars convoy.. went to Pasar Khadijah, bought few things.. i only bought dodol and serunding.. bak kata oghe Kelate, kawe temae oghe2 ada duit beli belah, hok xdo duit, tengok jah.. muhahaha.. had time to go to Vantage stokis and mummy borong few things.. and yes, lepaking at Wakaf Che Yeh for an hour and half.. mummy and sister-in-law did all the borong business there.. me? naaa, not intersted, im with daddy and amani in the car!! lalala.. so, thats all, i think.. did i miss anything... let seeeeeeee.. nope, thats all.. :)

and the traffic on Sunday?!!! OMG!! speechless!! 11 hours of journey!! patah pinggang weii!! oghe Kelate ni sangat suka balik kampung macam i.. muhahaha.. somehow, bila dah kerja, kalau dapat cuti time raya2 gini, lebih baek nek flight.. oh yes, i do have that intention.. xnak la tengah study pon dah sibuk nak nek flight walaupon xraya, jalan xjem, public transport elok aje.. even mummy daddy mampu bagi duit, tapi rasanya dah nama pelajar, wat la gaya pelajar.. ye dak? dah keje, len citer.. duit gaji sendiri, rasa kepuasan.. :) 

till then..

Flora by Gucci

Assalammualaikum and Yello people!!

first of all, Selamat Hari Raya Aidiladha deh.. :) how's your Aidiladha celebration? may everything went flawless.. citer Aidiladha kita story mory later deh.. ngeh3..  

did you guys remember my Baby lotion entry? you guys can scroll down okay.. :P muhahaha.. so, i bought baby lotion johnson & johnson, yang colour purple tu.. teehee.. konon semangat la nak pakai baby lotion.. alih2, it only last for a week.. but seriously, a week without any urge from others, its a big achievement!! muhahaha.. *facepalm* cehq wat2 lupa tertinggal baby lotion kat rumah.. muhahahaha..

konon complain la kat mummy pasal kulit cheq yang kering.. muhahaha.. and mummy start offered her lotion, say no stickyness, feel good, pleasant odour.. when mummy show her skin lotion, aiyarkk!! its GUCCI!! Flora by Gucci!! oh no people, no small bottle okay.. muhahaha.. they only sell the BIG one!! BIG!! you know how much is that!!! RM2++.. thankz mummy.. mummy make me broke, papa kedana.. muhahaha.. but seriously, its good.. bau dia sangat la sedap, terlena cheq tidoq memalam.. and yes, langsung xrasa melekit!! like AWESOME!! klau sebelom ni, cheq punya la malas nak apply, sekarang ni ewah2 pas mandi, tengah2 tnggu traffic light, rasa kulit kering aje, copek aje apply.. teehee.. hahahaha..

 picture credited to Uncle Google
malas na cheq nak snap gambaq dan transfer ke lappy

till then
thankz for reading

scribble note: i need to wait till my convo to get that gift? aiyayaya, its like 2 months to go.. hint pon xnak bagitau, kedekut!! :P
hand note: congratz mr boy for your offer letter.. :)  be prepared been bullied as HO.. lalalala *macam la aku PRP xkena buli *

Wednesday, October 17, 2012

Ketidakpuasan Hati (@_@)

Assalammualaikum dan Ola pembaca sekalian!!

tetiba nak merepek pasal ketidakpuasan hati.. okay la.. citer dah lama.. tapi bila teringat macam sedikit terkilan.. ooh tidak sama sekali, cheq xde la marah.. kecewa aje.. muhahaha..sejak berkenalan dengan Facebook ni, *sebelum ni ada Friendster ye kengkawan*, cheq memang suka online shopping.. ada satu time tu, cheq suka sangat beli baju style korean2 jual kat FB tu ha.. bila mood tu dah kurang, cheq beralih plak online homemade food.. dari kek murah ke cake mahal fondant, dari cupcakes simple2 ke cupcakes fondant, ke macaroon, ke pavlova.. kome cakap apa, cheq try semua.. ngeh3..

kira dalam email cheq, banyak la list contacts yang provide kemudahan tu.. okay, im not bias.. first time deal dengan akak2, klau xsedap atau tidak memuaskan hati, cheq memang xmarah atau kecewa sebab urusan jual beli alam maya ni, dengan xde food testing memang sangat la berisiko.. so, bila first time cuba, dan sedap menepati citarasa, cheq akan remain as loyal customer.. makanya, ada la yang cheq reject or stop order after first trial, ada yang cheq remain order sampai sekarang..

masalahnya timbul bila pada suatu hari, cheq nak order la cupcakes fondant and macaroon special untuk mereka yang datang dari jauh.. unuk cupcakes slalunya cheq order dekat akak sorang ni kat Klang, service dia sangat bagus, and cupcakes dia sangat sedap.. kebetulan akak tu baru delivered baby yang comel, maka dia xboleh accept order.. cheq dah kecewa gaban sebab memang aim nak cupcakes dia aje.. huhu.. so cheq try la akak sorang ni plak, akak ni wat cake fondant sangat la sedap ahhaiiii.. servis dia pon bagus and la friendly.. aiyayaya.. akak tu boleh terima order tapi kena amik malam sebelum hari yang dirancangkan sebab dia keje.. maka, kecewa lagi.. 

makanya, pilihan terakhir, cheq try order kat akak sorang ni.. selalunya cheq order untuk macaroon aje.. xpernah cuba untuk cupcakes lagi, kira ni first time la.. so dah alang2, order ler sekali macaroon.. order berjaya, bayaran dah bank in.. anda kena faham ye, bila dah bank-in, ini bermakna, kita setuju ddengan harga yang telah ditetapkan, sebarang penambahan/pengurangan kos akan diberitahu sebelum bank-in, maksudnya semasa order itu sendiri.. 

maka bila time hari pi amik, cheq pi la amik dengan semangat berkobar2 macam Kelantan lawan Selangor, di mana Selangor kalah.. hahaha.. tengah2 amik tu, orang gaji dia kata tambah RM 10.. cheq macam "seriously" cheq xkisah nak tambah RM100 sekali pon, tapi akak tu xde plak mengatakan ada sebarang penambahan kos.. paling tidak bagitau awal, cheq leh prepared duit.. naseb bek cheq ada cash, klau xde camno?! nampak? aihhh, tu satu.. okay fine.. cheq bayar.. malas nak tengok muka orang gaji dia yang pandang cheq macam xde duit.. fine la, fine!!

dengan semangat wajanya, cheq tengok cupcakes itu.. like whattttttt!! sangatla simple, tidak berpadanan dengn harga.. kecewa tapi pendamkan saje.. nak berjumpa dengan mereka yang jauh.. kena gumbira.. dah jumpa, suruh diaorg makan.. pergh SURUH ko.. macam memaksa plak.. muhahaha.. xde tokmanninah langsung.. 

kitaorang pon pakat2 la makan sama2.. oohh cheq yang belikan, cheq juga la yang excited nak makan.. first bite ni!! i emphasize first bite okay!! rasa colouring!! RASA COLOURING!!!! korang paham x biler makan sesuatu dan rasanya seperti dye makanan!! itu yang kitaorang rasa.. kecewa?! no im not frust! im embarrassing!! that cupcakes suppose to be a welcoming gift, welcoming food!! not welcoming DYE foood!! 

tapi memandangkan mereka yang datang dari jauh datang dari keluarga yang ada tokmaninah, diaorang relax aje, buang fondant and ngam.. cheq pon terpaksa wat macam tu.. untuk pengetahuan sekalian fondant boleh dimakan ye.. EDIBLE!! but with that cupcakes, we cant even bite it!! ok, fine, cheq tenang2.. dalam hati rasa nak nangis..

kitaorang pergi pulak makan yang macaroon, order kat akak yang sama.. sebelum2 ni pon pernah order, banyak kali, macaroon dia maintain sedap, filling banyak, puas hati.. kali ni, TIDAKKKKK!!! WHY!!! macaroons dia sangat kecik!! filling dia seciput!! xrasa langsung!! dah la mereka yang jauh tu suka macaroon, favourite dia.. cheq tengok isi macaroon tu, cheq nak nangis tau x!!!!

cheq tau la akak tu dah sangat berjaya, sangat famous dengan product dia, tapi xkan macam tu sekali hasil dia jual kat cheq.. cheq bayar ok!!! xde deposit pon.. full payment okay!! i never said anything about the price.. i accept it because i know its homemade, its suppose to be special, different, extra.. kenape xjaga kualiti product.. kenapaaaaaaa?!!!!!!! huhuhu.. xputuus2 cheq mintak maaf kat mereka sebab makanan yang diberi sangat la xmemuaskan.. huhu.. embarrassing and kecewa gilerrrr fellas!!

maka, sejak hari tu, cheq dah blacklist nama akak tu.. kena cari akak len yang pandai wat macaroon.. nak beli kat Empire 1 biji RM3 memang harapan tinggal harapan la.. muhahaha..

cheq bercerita ni bukan nak menjatuhkan mana2 perniagaan sesiapa.. ini pengalaman cheq dan cheq berharp sangat2 mereka2 yang buat jualan homemade ni, TOLONG LA!! TOLONG LA JAGA KUALITI PRODUK ANDA!!!!! ye, anda hanya menjalankan perniagaan kecil-kecilan di rumah, xperlu kisah dengan kualiti, tapi kami sebagai pembeli yang mengeluarkan duit, ada juga hak untuk melihat hasil produk yang cantik.. bukan beli dengan nilai RM10!! hello, tidak okay!! nilai produk yang anda letak lebih mahal, maka berpada2 la dengan harga dan kualitinya!! tapi xpe, anda xperlu risau, pembeli jugak bijak ye.. sekali terkena, xkan pisang berbuah dua kali.. :)   makanya BERNIAGALA DENGAN IKHLAS DAN MEMBELI LA DENGAN IKHLAS.. :)  cheq anggap apa yang berlaku hari tu adalah tiada rezeki untuk cheq and mereka untuk menghayati makanan yang sedap..  cobaaannnnn.. 

sampai di sini sahaja
terima kasih kerana sudi membaca..



scribble note: ameekk ko bahasa melayu aku.. camne dapat A1 time SPM pon cheq xtau.. muhahahha

Tuesday, October 16, 2012

Old and New ^_^

Assalammualaikum and Yello peeppps!!!

i had my blog-walking few days ago.. and i found a blog that shared her on-the-way bride-to-be experience.. i somehow pretty keen on that stuff nowadays.. nope, i dont get that path yet, there is soooo much to do within these 2-3 years, i need to hold that dream.. muhahaha.. jangan la ada yang baca, kang kata eden gatai.. tetttttt.. *facepalm* so, nope im not going to talk about my wedding.. hahaha.. obviously!! *another facepalm* 

jauh na tersasar ni.. ok2 back to Old and New real story..

the Old one:

you see the picture above? pergh skema giler ayat.. ok, thats my purse for 2-3 years.. i think i bought it around late 2008-early 2009.. somewhere there.. bought at Parkson.. but cant remember which Parkson.. Kuantan or Subang Parade or Kota Bharu.. short-term memory i suppose.. but one thing i did remember, i bought it during SALES!! hahaha.. so more discount.. ngeh3.. i bought one set with the handbag.. :) teeheee..


i like the design.. so many compartments.. you see the white part? itu namanya "makan diri".. actually, it looks pretty decent in here.. the real one, perghhh so sad.. i had no intention to change it since i dont really care much.. as long as it can hold my so-called-important cards, few cash, that should be fine.. hahaha.. untill someone said "beli la purse baru, lusuh na dah tu" okay!! its awkward.. no, its embarrassing!! like seriously.. hahaha..

 the New one:

so, here is my current/new purse.. its advance birthday present.. :) tee heee.. i fall in love! first sight!! even we survey for others brand as well.. Bonia, Sembonia, Coach, Guess, and fews.. we actually pusing balik satu mall nak beli purse ni.. hahaha.. actually got a set with handbag.. the design? gorgeous!! but no, i only want the purse..  the handbag quite big for me.. you see, im just 153cm, im SHORT.. amek ko, capital lagi tu.. i prefer a small handbag.. eeh jap, tengah2 taip, baru teringat, i dah dapat handbag baru.. ok, next entry.. tetttttt.. hahaha..


i love the design.. so many stuffs.. muhahhaha.. one part, i put all my so-called-important cards, nope, you cant see them.. hehehe.. the other part is where i put my cash, coins.. you see the cinema tickets? i keep the tickets.. memories.. :)  the other part is where i put cards that "menggemukkan" purse i.. got Padini card, MPH card *ooh pak cik saya* SSPN card *i dont know why i keep it* Toy R Us card *since i bought the helicopter!!* Juice apa ntah card *beli yoghurt juice kat Empire--delicious!!* 

when boys checkout girl's purse, they always asked "why you keep all non-important cards, why you need to sign up everything, why you need/keep/bring that card" well pretty true.. and i dont know the answer.. hahaha..

till then..
thankz for reading..

scribble note: sunnah nabi? hehe.. i will read about it.. sorry, i cant wait.. gagaga.. pak cik Google can help.. :)

Friday, October 12, 2012

Sing A Song ^_^

Assalammualaimkum and Yello readers!!!


been a while not to "touch and go" this blog.. pretty packed after got the letter.. so many things to do.. still, tenang2 aje wahai hati.. semuanya akan dipermudahkan.. :)  anyway, im stuck with this song.. enjoy.!!

LETTER #3: MY SKINCARE ROUTINE

Assalammualaikum and Hello Everybody!! First of all, I would like to clarify to you guys.This is kind of awkward. Hahaha. ...